Litauen

Den information som kan vara användbara för din resa.

Städer Litauen  
Information om landet landskod: LT
kontinent: Europa
kapital: Vilnius
språk: Lithuanian

EU-medlemskap: Ja
Nato: Ja

GSM: 900/1800
GPS: 56 00 N, 24 00 E
el: 220V/50Hz

valuta:
Litauiska litas: LTL
1LTL = 0.367 USD
1LTL = 0.290 EUR

telefonkoden: +370-52

Resor råd och varningar Litauen
Turism Ett land, som ligger på den geografiska mitten av Europa, tvättade av Östersjön, täckt med täta skogar och slingrande floder och sjöar, respekt för sina traditioner, stolt över det litauiska språket, att vårda sin UNESCO: s världsarvslista, och öppen för innovationer. Om du gillar resor till landet för att se spektakulära naturlandskap, besöka Litauen. Den fantastiska Kuriska näset och Litauens vackra nationalparker lämnar ett outplånligt intryck på varje besökare. Om du föredrar pulserande stadslivet, besöka Litauen. Du hittar alla typer av bländande underhållning i alla våra städer. Om du känner för att frossa i en lycksalig spa-upplevelse, besök Litauen. Vår spa-resorts erbjuder några av de högsta kvalitet. Om du älskar fester, besök Litauen. Litauerna markera alla sina gemytlig semester med traditionella firanden, fest och festivaler. Om du gillar rejäl mat, besöka Litauen. Du kommer att kunna prova våra läckra nationella och internationella rätter. Om du vill uppleva lite äkta gästfrihet, då måste du besöka Litauen!
Kultur Kulturen i Litauen har påverkats av geografi, historiska händelser, och konstnärliga rörelser. Olika kulturella förändringar skett under Litauens förvandling från en före detta land av Sovjetunionen till en oberoende baltiska stat. Litauiska är Litauens officiella språk, och de flesta litauer är romerska katoliker. Folk är en inflytelserik genre på litauiska musik, litteratur och film.
Mat Litauiska köket har produkterna som är anpassade till den svala och fuktiga nordliga klimat Litauen: korn, potatis, råg, rödbetor, grönsaker, bär och svamp är lokalt odlade och mjölkprodukter är en av dess specialiteter. Eftersom den delar dess klimat och jordbruksmetoder med Östeuropa, har litauiska köket mycket gemensamt med Östeuropa (polska, ukrainska), och delar vissa likheter med skandinavisk mat också, ungerska, rumänska, och georgiska kök samt Ashkenazi köket. Trots det har det sina egna kännetecken, som bildats av en rad olika förhållanden under landets långa och svåra historia.
Klimat Litauen har ett klimat halvvägs mellan kust-och inlandsklimat. Vädret är växlande, med milda, blöta somrar och kalla vintrar. Vintertemperaturer är oftast under fryspunkten. Nederbörden är utspridda över hela året, men mer regn tenderar att falla vid kusten. Sommaren är den regnigaste säsongen och moln är vanliga.
Språk Lietuviešu (Lietuvių kalba) ir Valsts valodas Lietuvas FN: s ir atzīta par vienu ingen oficiālajām valodām Eiropas Savienībā. Ir aptuveni 2. 960. 000 dzimtā lietuviešu runātāju Lietuva FN aptuveni 170, 000 ārzemēs. Lietuviešu baltu valodu, ir cieši saistīti ar Latvijas, Lai GAN slips nav savstarpēji saprotamas. Tas ir rakstīts pielāgota versija romiešu skriptu. Lietuviešu valoda, domājams, ir vispiesardzīgākajiem dzīvo indoeiropiešu valodu, daudzas saglabājot ingen Proto indoeiropiešu funkcijas tagad ir zaudējuši ari citās indoeiropiešu valodās.
Shopping Om du inte är lettiska och polska, du förmodligen inte kom till Vilnius för att shoppa. Men är shopping roligt, och, i fråga om vissa produkter (särskilt litauiska alkohol, cigaretter och bärnsten) en fan så mycket billigare än i väst. De stora shoppingstråken i Vilnius kan delas väl in i två områden av Old Town (antikviteter, bärnsten, böcker gamla och nya och några fina konstverk) och delar av stadens elegantaste gata, Gedimino (märkeskläder, mobiltelefoner med mera böcker). Stadens marknader är också väl värt ett besök för en autentisk, skitkul att de tidigare erfarenheter om inte annat, i likhet med det ökande antalet stora köpcentrum runt kanten av staden, där bland annat hittar du alla kläder och skor affärer vi har valt att inte lista här.
Valuta Den litauiska litas (ISO-valutakod LTL, symboliserad som lt; plural litas eller litų) är valutan i Litauen. Den är indelad i 100 CENTU (genitiv fallet, singular centas, nominativ pluralis centai). Litas infördes först 1922 efter första världskriget, när Litauen förklarade sig självständigt och återinfördes den 25 juni 1993, efter en period av valutaväxling från rubel till litas med den tillfälliga talonas sedan på plats. Namnet var modellerad efter namnet på landet (i likhet med Lettland och dess lats). Från 1994 till 2002 var litas knuten till den amerikanska dollarn till en kurs av 1 till 4. För närvarande Litas är knuten till euron till en kurs av 3, 4528 till 1. Euron förväntas ersätta litas per den 1 januari 2010, men på grund av den nuvarande inflationen och den ekonomiska krisen, kommer detta datum att försenas ytterligare fyra år fram till den 1 januari 2014.

Vilnius, Litauen

Måndag 1, Juni

Från Wikipedia om Litauen

Description above from the Wikipedia, licensed under CC-BY-SA full list of contributors here.